Provincies geen andere keuze dan opgavegericht te gaan werken

Provincies geen andere keuze dan opgavegericht te gaan werken

Provincies staan voor het leveren van een belangrijke toegevoegde waarde aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Maar: die maatschappelijke opgaven lijken steeds complexer en de klassieke provinciale organisatie is niet meer het beste antwoord op het oplossen daarvan. Provincies staan voor een spannende periode: opgavegericht werken binnen een netwerk van andere organisaties. Wie dat niet doet, gaat zijn positie verliezen.

De kernvragen zijn: wat zijn de belangrijkste opgaven? Hoe een gericht netwerk daarop te zetten? En hoe beweegt en organiseert de provincie zich daarbij?

We spreken provinciesecretarissen en/of directieleden van de provincie Groningen, Fryslân, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en delen hun ervaringen. Hun belangrijkste conclusies zijn:

  1. We kunnen de complexe maatschappelijke vraagstukken nooit meer alleen aan
  2. De klassieke provinciale organisatie is niet meer passend bij het oplossen van maatschappelijke vragen
  3. Provincies hebben wel de schaal om als regionale autoriteit een meerwaarde te bieden, maar dat gaat niet zomaar
  4. Het vraagt om re-thinking vanuit de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van provincies: het huidige systeemdenken gaat niet meer werken
  5. Dat moet snel gebeuren

In dit artikel lichten we dat verder toe. Download hier het artikel (pdf).

(publicatiedatum: 13 juli 2017)

« Naar overzicht

Gerelateerd

Ondersteuning IBT provincie Fryslân

Ondersteuning van de provincie Fryslân bij de uitvoering van haar interbestuurlijk toezichtstaak op het gebied van omgevingsrecht.

Lees verder

Doorontwikkeling bedrijfsvoering provincie Utrecht

Wij begeleiden de provincie Utrecht bij het komen tot een plan van aanpak en bijbehorend implementatieplan voor de doorontwikkeling van haar bedrijfsvoering .

Lees verder